Kolostrum

Kolostrum je prvo mleko nakon rođenja sisara. Kolostrum novorođenčetu daje antitela važna za život. Zbog jedinstvene kombinacije imunoglobina, agenata za rast, minerala i vitamina, kolostrum postiče prirodni obrambeni mehanizam tela novorođene životinje.
U čemu je vrednost goveđeg kolostruma?

Životinje preživari imaju placentalnu barijeru što znači da se, za razliku od onih kod ljudskih bića, antitela ne prenose putem posteljice. Kolostrum je ključan za preživljavanje teleta. On sadrži antitela koja su do 40 % koncentrisanija nego u krvi ljudskih bića. Goveđi kolostrum je ,stoga, neverovatno vredna sirovina.Učinak antitela nije ograničen na preživare već deluje i kod drugih vrsta što dokazuje Cesaronne istraživanje iz 2007 godine. Tu je dokazano pozitivno delovanje goveđeg kolostruma kod ljudi obolelh od gripa. Postoje slične studije različitih veterinara.
Kako se kolostrum dobija?

Krava proizvodi približno 20 litara kolostruma u prva 24 sata nakon rođenja teleta. Teletu od toga trebaju približno tri litre. Višak se muze iz krave i koristi kao vredan dodatak prehrani. Kolostrum se ne koristi samo kao dodatak u prehrani životinja, već i u prehrambenim proizvodima za ljude.
Koja je legalna kategorija kolostruma??

Prema Uredbi (EC) br. 1662/2006 iz 6.decembra 2006, kolostrum je kategorizovan kao prehrambeni proizvod. Kolostrum je predstavljen kao zaseban proizvod od sirovog mleka, iako za njega vrede isti propisi za prerađivanje i očuvanje kao i za sirovo mleko .

No Comments Yet.

Leave a comment